środa, 2 maja 2012

Domowe lody kokosowe

Lody, w letnie dni idealne dla ochłody. Dobre na każda porę roku, jednak gdy zrobimy je sami, radość z ich zajadania jest o wiele fajniejsza. W smaku przypominają rafaello - tylko migdałów brak;)
Lody kokosowe

Składniki:
  • Śmietana kremówka 30% - 250 mililitrów
  • cukier - 100 gram
  • jajka - 3 sztuki
  • mleko 3,2% - 200 mililitrów
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
 

 Wykonanie:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy 3 jajka, podgrzewamy na bardzo małym ogniu i mieszamy, gdy będzie letnie dodajemy cukier a po chwili mleko. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. ( Zajęło mi to około 30 minut) Następnie dodajemy wiórki kokosowe.Mieszamy chwilę, aby wiórki rozprowadzone były w całej masie lodowej.Tak przygotowane lody przekładamy do naczynia które pozwala nam na zamrażanie,(użyłam pudełka po lodach;-)) Studzimy, następnie wkładamy do zamrażalnika. chłodzimy co najmniej 3 -4 godziny. Tak przygotowane lody przekładamy do naczynia które pozwala nam na zamrażanie,(użyłam pudełka po lodach;-)) Studzimy, następnie wkładamy do zamrażalnika. chłodzimy co najmniej 3 -4 godziny.