- ziemniaki - 4 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
- olej do smażenia - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- Dekoracja:
- Śmietana - 3/4 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
Placki ziemniaczane |
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Śmietanę łączymy z cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty). Gotowe placki polewamy śmietaną z cukrem:)
i ta wersja placków jest moją ulubioną :)
OdpowiedzUsuńAch! Uwielbiam takie podanie :-) Moje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńProstota czasem wystarcza, lub jak, kto woli wygrywa;)
OdpowiedzUsuń