czwartek, 24 maja 2012

Karczek grillowany w marynacie z warzywami

Karczek, ten robiłam kilkakrotnie i zawsze wychodzi doskonały. Z dodatkiem warzyw lub po prostu z pieczywem - pełnia szczęścia!
W tej marynacie robiłam także żeberka - również są pyszne i gorąco polecam.


Karczek w marynacie


Składniki:
(na dwie porcje)
 Karczek - 2 plastry ( po150 gram)

Marynata: 

Ketchup Pudliszki łagodny - 2 łyżki
Musztarda - 2 łyżki
Miód - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie  - 1 łyżeczka
jarzynka - 1 łyżka

Mieszanka warzyw do grillowania:

 brokuł - 6 różyczek
 kalafior - 6 różyczek
marchew - garść
 cebula - 3 sztuki
pieczarki - kilka sztuk 
oliwa - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
jarzyna - szczypta ( do cebuli)
oliwa( łyżeczka) - do cebuli

Wykonanie:
  Plastry karczku płukamy osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty kolejno dodajemy do pudełka np. plastikowego z pokrywką. Wszystko razem mieszamy, plastry mięsa wkładamy kolejno do pudełka obtaczając w marynacie. Zamykamy, odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h.
Następnego dnia przygotowujemy grill.
Warzywa (oprócz cebuli) przekładamy na tackę przeznaczoną do grillowania. Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania, gdy będzie gorąca kładziemy plastry karczu obok siebie - smażymy około 10 minut z każdej strony. Jednocześnie na grill kładziemy warzywa na tacy, które przygotowaliśmy wcześniej. 
Czas przygotować cebule.
Obieramy cebule z łupiny i kroimy w półksiężyce. Z folii aluminiowej tworzymy coś na kształt gruszki - wkładamy do niej cebule skrapiamy oliwą i dodajemy jarzynkę. Zamykamy szczelnie folię i kładziemy na ruszt grilla w momencie gdy przewrócimy karczek na drugą stronę. 
Cebula po usmażeniu na grillu wygląda tak:

Cebula grillowana w folii

Na talerzu układamy warzywa, dodajemy karczek, a na niego grillowaną cebulę.
Karczek grillowany z warzywami
Warzywa grillowane

2 komentarze: