piątek, 11 maja 2012

Makaron z brokułem w sosie śmietanowo - maślanym

Kolorowy makaron z brokułem w sosie, gdy robiłam pierwszy raz rozgotowałam makaron (wtedy świderki) i brokuł z przyczyn niezależnych ode mnie - tak się pocieszę;) Z tej porażki zrobiłam kotlety z makaronu, brokuła i sera żółtego  Tym razem udało się wszystko;)
Makaron z brokułem w sosie
Składniki:
 Składniki na 2 - 3 porcje:
  • Brokuł(mrożony) - 200 gram
  • makaron - 250 gram
  • śmietana - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżeczki + do dosolenia makaronu z brokułem
  • pieprz - 1/2 łyżeczki


Makaron z brokułem w sosie

Wykonanie:
 
Brokuł rozmrożony kroimy na mniejsze części, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.  Makaron także w osolonym wrzątku - al dente. Odcedzamy makaron i oczywiście brokuł - przelewamy wodą.
Do rondelka wkłądamy dwie łyżki masła, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i po chwili makaron z brokułem. Całość delikatnie mieszamy, aby sos oblepiła cały makaron. Gotujemy do momentu aż sos delikatnie zgęstnieje. Możemy doprawić solą i pieprzem. podajemy gorące;)
* Gdy nie zjemy całego makaronu. Następnego dnia podgrzewamy makaron (aby nie był taki zbity), przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy aż ser się zarumieni.
Smacznego:)