Popularna sałatka obiadowa, jedna z tych, która zachwyciła mnie smakiem i prostotą wykonania. Pasuje właściwie do wszystkiego, ryb, mięs czy smażonych - pieczonych ziemniaków.
- Kapusta biała - 1/2 główki
- Marchew - 1 duża, lub dwie mała
- cebula 1 sztuka
- Majonez - 3 łyżki
- Mleko - 4 łyżki
- cukier puder - 5 łyżeczek
- ocet - 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku ( po około 1 łyżeczce)
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
Wykonanie:
- Z kapusty usuwamy wierzchnie - te brzydkie liście.
- Przecinamy ja na pół i tą połówkę ponownie na pół.
- Wykorzystujemy ćwiartki - łatwiej złapać w rękę i poszatkować w takiej postaci.
- Szatkujemy kapustę, następnie marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty.
- Cebule obieramy, kroimy w pióra lub także ścieramy na tarce - dodajemy do kapusty i marchewki.
- Dodajemy przyprawy, pieprz, sól, ocet, a także cukier puder, majonez, mleko – mieszamy całość.
- Odstawiamy na co najmniej dwie godziny aby się przegryzły składanki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz