Racuchy, smak mojego dzieciństwa. Gdy jako dziecko spędzałam wakacje na wsi, babcia robiła racuchy - obowiązkowo;) Z jagodami, jabłkami, rabarbarem. Wcześniej nie zastanawiałam się jak są robione - zawsze po prostu były:)
Gdy w niedzielne popołudnie dostałam racuchy od teściowej, wiedziałam że to właśnie TE racuchy które robiła moja babcia. O mało nie skakałam z radości;-)
Trochę zmodyfikowałam przepis, gdyż moje dziecko racuchy woli bez dodatków. Aby nie bawić się w dzielenie ciasta dodałam jabłka na racuchy, a nie jak w pierwotnej wersji (u teściowej) w cieście.
Racuchy z prażonymi jabłkami |
Składniki:
na ok. 16 placków
Ciasto:
- śmietana 30% - 340 gram
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
Prażone jabłka:
- jabłka - 6 dużych
- cukier - 1 łyżka
- cynamon - 1 łyżeczka
- woda - 1 łyżka
Do polania:
- miód lub syrop klonowy - ile dusza zapragnie;)
Do smażenia:
- olej - 6 łyżek
Racuchy z prażonymi jabłkami |
Wykonanie:
Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego niczym śmietana ciasta. Odstawiamy aby odpoczęło.
Myjemy jabłka, obieramy ze skórki, usuwany gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy łezkę wody podgrzewami i dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Po chwili do jabłek wsypujemy cukier i cynamon - prażymy mieszając ciągle do miękkości - wyłączamy gaz.
smażymy placki na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Gdy kończymy smażyć ostatnie porcje jabłka ponownie podgrzewamy. Racuchy układamy na talerzu, na nich prażone jabłka i całość polewamy miodem. Podajemy gorące
Smacznego;)
Oj Kochana!!! Kusisz!
OdpowiedzUsuńKusze;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygladaja
OdpowiedzUsuńTakie racuszki to smak mojego dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuń