piątek, 11 maja 2012

Słatka Colesław

Popularna sałatka obiadowa, jedna z tych, która zachwyciła mnie smakiem i prostotą wykonania. Pasuje właściwie do wszystkiego, ryb, mięs czy smażonych - pieczonych ziemniaków.

Składniki na 3-4 porcje
  • Kapusta biała - 1/2 główki
  • Marchew - 1 duża, lub dwie mała
  • cebula 1 sztuka
  • Majonez - 3 łyżki
  • Mleko - 4 łyżki
  • cukier puder - 5 łyżeczek
  • ocet - 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku ( po około 1 łyżeczce)
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
 
 Wykonanie:
  1. Z kapusty usuwamy wierzchnie - te brzydkie liście. 
  2. Przecinamy ja na pół i tą połówkę ponownie na pół. 
  3. Wykorzystujemy ćwiartki - łatwiej złapać w rękę i poszatkować w takiej postaci.
  4. Szatkujemy kapustę, następnie marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. 
  5. Cebule obieramy, kroimy w pióra lub także ścieramy na tarce  - dodajemy do kapusty i marchewki.
  6. Dodajemy przyprawy, pieprz, sól, ocet, a także cukier puder, majonez, mleko – mieszamy całość.
  7.  Odstawiamy na co najmniej dwie godziny aby się przegryzły składanki.

Smacznego:)