Kolejna wersja schabowego, tym razem z serem w środku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu mięsko, jednocześnie coś innego od tradycyjnego schaboszczaka. Wbrew pozorom schab, podobnie jak drób, jest wdzięcznym mięsem, z którego możemy "tworzyć" rożne cudeńka kulinarne.
Szwajcar - w przekroju |
Składniki:
- Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
- ser żółty - 3 plastry
- sól - szczypta
- pieprz - szczypta
- jarzynka-szczypta
- jajko1 sztuka
- bułka tarta 1/4 szklanki
- olej do smażenia - 2 łyżki
Szwajcar |
Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć, rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser - przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować - wkładamy do bułki tartej - jajka - ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.
Smacznego;)
Nie ma to, jak serowa niespodzianka w środku;)
OdpowiedzUsuńTak, miłe zaskoczenie;)
UsuńNie pamiętam kiedy takiego jadłam, ciągle na diecie;( ALe jest wspaniały, pycha, aż mi ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńUU bidulko, mam nadzieję, że niebawem będziesz mogła zasmakować takiego szwajcara
UsuńPozdrawiam
świetnie wygląda taki rozpływający się ser.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szwajcarka :-) I te kremowy serek... Mmm! Noc jest, spać czas, a ja nabrałam głodu!!!! Buziaki :-)
OdpowiedzUsuńBuziole;)
UsuńTen wypływający ser normalnie hipnotyzuje! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń