środa, 13 czerwca 2012

Racuchy jogurtowe polane miodem


Kolejny przepis na racuchy, u mnie gości. Tym razem lżejsza wersja, zrobione na jogurcie naturalnym. Dodatek miodu uzupełnienia smak racuchów, nie są za słodkie. Można wcinać do bólu;)

Składniki:
Ciasto:
  • jogurt naturalny - 350 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • Jajko - 1 sztuka
  • cukier - 2łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Do polania:
  • miód(u mnie z mniszka lekarskiego) - 5,6 łyżek
Do smażenia:
  • olej - 5 łyżek
  

Wykonanie: 
Jogurt naturalny łączymy razem z mlekiem,  dodajemy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy(szybciej zrobimy to za pomocą miksera) do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, na kilka minut aby ciasto  odpoczęło. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron na rumiano. Gotowe, polewamy miodem;) 
Smacznego:)