Wierzcie lub nie, szpinak jadłam po raz pierwszy w życiu! Skusiłam się do wypróbowania, gdy zobaczyłam szpinak w połączeniu z pieczarkami - które uwielbiam! Lubię przeglądać profil na Fb Ja, Pieczarka - stamtąd pochodzi przepis. Ja go trochę zmodyfikowałam. Po pierwsze nie było tam makaronu, tylko sugestia do czego połączenie szpinaku z pieczarkami może stanowić dodatek - wybrałam makaron. P drugie trochę się pozmieniało w trakcie przygotowań, ze względu na stan lodówki jaki miałam;)
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 50 dag szpinaku świeżego lub mrożonego(użyłam mrożone brykiety)
- 10 dag masła
- 10 dag parmezanu (ewentualnie sera topionego)-dodałam ser gouda, który miałam)
- 2-3 łyżki śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- 1 malutka cebula(pominęłam)
- sól, pieprz
- dodałam łyżeczkę przyprawy do sałatek z kwiatkami
- 2 szklanki makaronu
Brykiety dałam na suchą rozgrzaną patelnię - odparowały, następnie dodałam do nich czosnek, sól, pieprz i śmietanę.
Na drugiej patelni podsmażyłam, a właściwie tylko zeszkliłam na maśle pieczarki.
Kolejnym krokiem było ugotowanie makaronu.
Do szpinaku na samym końcu dodałam ser.
Makaron odcedziłam i wrzuciłam do szpinaku - wymieszałam, przełożyłam na talerz, na wierzch pieczarki i obsypałam przyprawą do sałatek.
Genialne:)
Uwielbiam takie makarony!
OdpowiedzUsuńwspaniały ! mniam!
OdpowiedzUsuńa szpinak surowy?
OdpowiedzUsuń