środa, 18 lipca 2012

Pierś z kurczaka grillowana z serem zapiekana

Kolejna wersja podania mięsa drobiowego. Uwielbiam je wcinać tak samo, jak z niego coś nowego tworzyć. Mam wrażenie, że zawsze coś innego możemy z tego mięska  upichcić. Drób po prostu  wcale nie jest nudny.


Składniki:
  • pierś z kurczaka (pojedyncza)  - 2 sztuki            
  • ser żółty  - 2 plasterki
  • cebula   - 3 sztuki             
  • oregano  - 1 łyżeczka     
  • czosnek ( ząbek) - 2 sztuki            
  • pomidory krojone (mała puszka) - 1 sztuka           
  • sól, pieprz  - do smaku
Wykonanie:
  1. Na początku kroimy cebule w kostkę, podsmażamy, dodajemy oregano, sól, pieprz. 
  2. Gdy cebula zmięknie zalewamy pomidorami z puszki.
  3. Redukujemy aż masa będzie na w pół płynna.
  4. Piersi płuczemy, usuwamy zbędne błony. 
  5. Nacinamy wzdłuż ale nie przecinamy do końca. "otwieramy" delikatnie rozklepujemy.
  6. Podsmażamy piersi na patelni grillowej z obu stron, nakładamy na mięso zrobiony sos, dajemy plaser żółtego sera przykrywamy. 
  7. Gdy ser roztopi się - jest gotowe.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniaki frytki, ryż , makaron - z czym lubicie;)