Pstrąg z grilla, boczek, w środku masełko z pietruszką - aromaty przenikają się wzajemnie, a ryba zyskuje na smaku. Tak tego potrzebowałam!
Składniki:
(na 2 porcje)
- pstrąg - 2 sztuki
- boczek (długi cienkie paski) - 8-9 pasów
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki posiekana - 2 garście
- masło - 2 łyżki
Wykonanie:
- Rybę oczyszczamy usuwamy łuski, następnie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Masło w temperaturze pokojowej łyżką dodajemy do miski.
- Do masła wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz - mieszamy w celu połączenia składników.
- Plastry boczku układamy jeden obok drugiego ( nakładamy brzegami na siebie)
- Zawijamy rybę ściśle boczkiem.
- Przekładamy na rozgrzany grill.
- Smażymy około 15 minut z każdej strony
* Smażyłam na elektrycznym grillu. Gdy pstrąga będziecie przygotowywali na tradycyjnym, owińcie rybę dodatkowo sznurkiem - boczek nie będzie zwisał z rusztu.
Pstrąg - jedna z moich ulubionych ryb. w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPstrąg to fajna rybka jest;))) Bezproblemowa w przygotowaniu i można pokombinować smakowo;)
UsuńAle pyszności, robiłam już pstrąga z masłem i czosnkiem, ale z boczkiem jeszcze nie, czas nadrobić, kupiłam w lidlu ładne pstrągi, jutro będą na obiad, dobrze że mam urlop i można grillować w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńo, taki pstrąg! z pewnością pyszny.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Ryby z grilla są naszym wielkim smakołykiem, ale w boczku jeszcze nie próbowaliśmy, super!
OdpowiedzUsuń