Dzisiaj latorośl moja, urodzinki ma;) Z tej okazji opiekłam jej tort, z jej ulubionym dinozaurem. może nie do końca ten jest na pierwszym miejscu,ale dla mnie w miarę wykonalny;) Jak ten czas leci, dopiero ją w wózki trzymałam,a tu już 11 lat kończy.
Składniki:
Biszkopt:
- jajka - 5 sztuk
- cukier - 1 szklanka
- mąka tortowa - 1 szklanka
- ocet - 1 łyżka
- proszek do - 1 łyżeczka
- masło do posmarowania misy - 1 łyżka
Krem:
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 1.5 szklanki
- masło - 2 kostki - 500 gramów
- spirytus/wódka - 50 mililitrów
- cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
- czekolada gorzka - 400 gramów
Masa cukrowa:
- cukier puder - 500gram
- żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
- glukoza - 1,5 łyżeczki
- gorąca woda - 30ml
- barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)
- draże kolorowe
Wykonanie:
Biszkopt:
- Żółtka ucieramy z łyżką octu i proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką)
- Ubijamy białka wsypując stopniowo cukier.
- Masę jajeczną wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę.
- Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę biszkoptową.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.
- Studzimy
Przygotowanie kremu:
- Jajka ubijamy z cukrem plus cukier waniliowy w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.
- Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.
- Na koniec dodajemy spirytus.
- Wkładamy do lodówki.
Masa cukrowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy.
- Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder.
- Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką.
- Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym (można użyć tylko brązowego lub tylko zielonego)
- Dodajemy znowu cukru pudru, aby masa ponownie była zwarta.
Wykonanie tortu:
- Odwracamy miskę do góry dnem i "wytrząsamy" biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę.
- Przygotowujemy patere lub talerz na którym będzie stał tort.
- Biszkopt kroimy na 3 części.
- Spodnią (największą cześć układamy na w/w talerzu/paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu.
- Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu.
- Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła.
- Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język. Język smarujemy delikatnie pędzelkiem z barwnikiem.
- Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy.
- Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura.
- Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa.
- Przyklejamy, lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:)
- Przyklejamy rogi i na środku nosa także.
- Oczy zrobimy z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejonych draży.
- W koło dinozaura rozsypujemy draże.
niesamowity haha
OdpowiedzUsuńjest przeuroczy ;D
OdpowiedzUsuńBarzo fajny pomysł na tort :)
OdpowiedzUsuńurocze :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuje Bardzo:)
UsuńBoski!
OdpowiedzUsuńCudowny!!! A ten język jak prawdziwy! Jesteś niesamowita!
OdpowiedzUsuńDziękuje, córka zachwycona, przy krojeniu wybrała oczywiście głowę;)
Usuńwygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńmistrzostwo *___*
OdpowiedzUsuńświetny ten dinozaur! zawsze z wielkim podziwem patrzę na takie wynalazki ;)
OdpowiedzUsuń