wtorek, 17 lipca 2012

Tort dinozaur - Triceratops

Dzisiaj latorośl moja, urodzinki ma;) Z tej okazji opiekłam jej tort, z jej ulubionym dinozaurem. może nie do końca ten jest na pierwszym miejscu,ale dla mnie w miarę wykonalny;) Jak ten czas leci, dopiero ją w wózki trzymałam,a  tu już 11 lat kończy.


Składniki:
Biszkopt:
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do - 1 łyżeczka
  • masło do posmarowania misy - 1 łyżka
Krem:
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanki
  • masło - 2 kostki - 500 gramów
  • spirytus/wódka - 50 mililitrów
  • cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
  • czekolada gorzka - 400 gramów
Masa cukrowa:
  • cukier puder - 500gram
  • żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
  • glukoza - 1,5 łyżeczki
  • gorąca woda - 30ml 
Dodatkowo:
  • barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)
  • draże kolorowe



 Wykonanie:
Biszkopt:
  1. Żółtka ucieramy z  łyżką octu i  proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką) 
  2. Ubijamy białka wsypując stopniowo cukier.
  3.  Masę jajeczną wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę. 
  4. Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę biszkoptową.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego  do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut. 
  6. Studzimy 
Przygotowanie kremu: 
  1. Jajka ubijamy z cukrem plus cukier waniliowy w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość. 
  2.  Odstawiamy do przestudzenia. 
  3. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  4. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę. 
  5. Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.
  6. Na koniec dodajemy spirytus. 
  7. Wkładamy do lodówki.
Masa cukrowa: 
  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.  Dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy. 
  2.  Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder. 
  3. Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką. 
  4. Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym (można użyć tylko brązowego lub tylko zielonego) 
  5. Dodajemy znowu cukru pudru, aby masa ponownie była zwarta. 
 Wykonanie tortu: 
  1.  Odwracamy miskę do góry dnem i "wytrząsamy" biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę. 
  2. Przygotowujemy patere lub talerz na którym będzie stał tort. 
  3. Biszkopt kroimy na 3 części. 
  4. Spodnią (największą cześć układamy na w/w talerzu/paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu. 
  5. Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu. 
  6. Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła. 
  7. Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język. Język smarujemy delikatnie pędzelkiem z barwnikiem. 
  8. Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy. 
  9. Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura. 
  10. Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa. 
  11. Przyklejamy, lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:) 
  12. Przyklejamy rogi i na środku nosa także. 
  13. Oczy zrobimy z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejonych  draży. 
  14. W koło dinozaura rozsypujemy draże. 
 * Gdy zostanie Wam biały nalot na masie cukrowej, usuniemy go parą wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem. 
Wypieki idealne