sobota, 18 sierpnia 2012

Krokiety z pieczarkami

Dzisiaj zrobiłam krokiety  z pieczarkami i cebulą, pyszne. Uwielbiam pieczarki, do tego naleśnik panierowany ;-) Dla mnie w zupełności wystarcza;) miłym zaskoczeniem był komplement małża:" bezmięsne,a najadłem się, dobre Ci to wyszło" No i wszystko jasne;)
Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta
Farsz:
  • pieczarki - 300 g
  • cebula - 2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
  • masło klarowane - 2 łyżki - lub inny tłuszcz
Panierka:
  • jajka-2 sztuki
  • bułka tarta- ok,szklanki
Dodatkowo:
  • olej - 3 łyżki (1 do naleśników i 2 do smażenia krokietów)
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
Mleko wymieszaj z jajkiem, dodaj  sól, intensywnie mieszaj, następnie mieszając dosyp mąki - nie przerywaj mieszania. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek i jest gładkie - odstawi aby odpoczęło.
Farsz:
Pieczarki oczyść pokrój w talarki, cebule  w półksiężyce. Podsmaż na maśle razem z cebulą, przypraw solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru farsz mamy gotowy.
Naleśniki:
Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki.Z tej ilości wyszło mi 6 naleśników. 
Krokiety:
Na usmażone naleśniki nałóż wcześniej przygotowany farsz - zakładamy boki z obu stron naleśnika i zwijamy w rulon. Panieruj w bułce, jajku i ponownie w bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.