środa, 1 sierpnia 2012

Piersi z kurczaka w sosie żurawinowym

Kolejna propozycja uwielbianego przez mnie mięsa drobiowego. Tym razem w bardziej wykwintnej wersji.  Piersi smażone, na kołderce z makaronu podane i sosem żurawinowym polane. Połączenie wszystkich smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam mięso podawać na specjalne okazje.

Składniki:
  (2- 3 osoby)
  • 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze)
  • 1 łyżeczka soli do posolenia piersi
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą do przyprawienia piersi
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 250g żurawiny (u mnie suszona)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  •  2,5 szklanki gorącej wody(zalewamy żurawinę)
  •  makaron( kokardki) - 1,5 szklanki ( opcjonalnie)
  •  1 łyżeczka soli do posolenia wody w której gotujemy makaron

 Wykonanie:
  1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Usuwamy zbędne błony.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.
  4. Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.
  5. Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.
  6. W między czasie...
  7. Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.
  8. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu i solą.
  9. Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka.
  10. Gotujemy makaron ( u mnie farfalle) w osolonym wrzątku - al dente.
  11. Podawać piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną.

 *szklanka 200ml
** makaron opcjonalnie, możemy użyć innego dodatku, moim zdaniem makaron tutaj pasuje doskonale
*** Jeśli używacie świeżej żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę cukru.