Kalafior smażony w panierce, dla mnie najlepsze podanie kalafiora. Uwielbiam go w takiej właśnie formie. Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)
Pamiętajmy przy wyborze kalafiora musimy wybierać ten, który nie ma żadnych plamek i przebarwień. Chciałam napisać, że ma być idealnie biały, a tutaj niespodzianka dowiedziałam się że istnieją rożne kolory kalafiora tj: pomarańczowy, zielony i fioletowy. Codziennie człowiek się czegoś uczy;-)
Składniki:
- 1 Kalafior
- 1 szklana bułki tartej
- 2 jajka
- łyżka soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Usuwamy zbędne liście,
- Dzielimy na mniejsze części.
- Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)
- Odcedzamy.
- Jajka rozkłócamy, bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerz
- Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"
bardzo lubię panierowanego kalafiora :)
OdpowiedzUsuńO pomarańczowym nie słyszałam. Sama za kalafiorem raczej nie przepadam, za to moja mama go uwielbia;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki kalafior, a o tych "kolorowych" nie słyszałam nawet, dobrze wiedzieć :-)
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
wspanialy sposób na warzywo!
OdpowiedzUsuń