Kolejna propozycja uwielbianego przez mnie mięsa drobiowego. Tym razem w bardziej wykwintnej wersji. Piersi smażone, na kołderce z makaronu podane i sosem żurawinowym polane. Połączenie wszystkich smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam mięso podawać na specjalne okazje.
Składniki:
(2- 3 osoby)
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze)
- 1 łyżeczka soli do posolenia piersi
- 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą do przyprawienia piersi
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 250g żurawiny (u mnie suszona)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2,5 szklanki gorącej wody(zalewamy żurawinę)
- makaron( kokardki) - 1,5 szklanki ( opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli do posolenia wody w której gotujemy makaron
Wykonanie:
- Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Usuwamy zbędne błony.
- Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.
- Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.
- Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.
- W między czasie...
- Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.
- Przyprawiamy łyżeczką cynamonu i solą.
- Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka.
- Gotujemy makaron ( u mnie farfalle) w osolonym wrzątku - al dente.
- Podawać piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną.
*szklanka 200ml
** makaron opcjonalnie, możemy użyć innego dodatku, moim zdaniem makaron tutaj pasuje doskonale
*** Jeśli używacie świeżej żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę cukru.
zapowiada się świetnie :)
OdpowiedzUsuńProste i zarazem wykwintne - super!
OdpowiedzUsuń