Dostałam od znajomej swojskie pomidorki koktajlowe. Pachną z daleka,żal ich po porostu nie wykorzystać. Brały udział w śniadaniu, była także z ich udziałem pizza, tym razem nadziałam nimi piersi z kurczaka. Ciekawy efekt wizualny otrzymałam, a po przekrojeniu malutkie kuleczki zachęcają do skonsumowania.
Składniki:
- Piersi z kurczaka - 2 pojedyncze
- Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
- Starty żółty ser - 2 garście
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia- 2 łyżki
- Przyprawa do sałatek z kwiatkami - 2 szczypty (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony.
- Nacinamy wzdłuż "otwieramy"ale nie przecinamy do końca i rozklepujemy przykrywając folią mięso na cienkie kotlety.
- Przyprawiamy solą pieprzem i przyprawą do sałatek - opcjonalnie (uwielbiam tą przyprawę i dodaję niemal do wszystkiego;)
- Pomidorki płuczemy, usuwamy z nich szypułki.
- Układamy na środku mięsa, obsypujemy starym żółtym serem.
- Zamykamy pierś zabierając brzegi mięsa do góry tworząc stożek i spinamy wykałaczkami.
- Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, następnie przykrywamy i pieczemy po przykryciem około 20 minut.
Stożek,w przekroju |
Bardzo smakowicie wyglądają w przekroju;)
OdpowiedzUsuńFajnie nadziany kurczak, a pomidorki na pewno mają piękny aromat :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)