sobota, 11 sierpnia 2012

Stożki drobiowe

Dostałam od znajomej swojskie pomidorki koktajlowe. Pachną z daleka,żal ich po porostu nie wykorzystać. Brały udział w śniadaniu, była także z ich udziałem pizza, tym razem nadziałam nimi piersi z kurczaka. Ciekawy efekt wizualny otrzymałam, a po przekrojeniu malutkie kuleczki zachęcają do skonsumowania.

Składniki:
  • Piersi z kurczaka - 2 pojedyncze
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • Starty żółty ser - 2 garście
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia- 2 łyżki
  • Przyprawa do sałatek z kwiatkami - 2 szczypty (opcjonalnie)
 

 Wykonanie:
  1.  Piersi z kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony. 
  2. Nacinamy wzdłuż "otwieramy"ale nie przecinamy do końca  i rozklepujemy przykrywając folią mięso na cienkie kotlety. 
  3. Przyprawiamy solą pieprzem i przyprawą do sałatek - opcjonalnie (uwielbiam tą przyprawę i dodaję niemal do wszystkiego;) 
  4. Pomidorki płuczemy, usuwamy z nich szypułki. 
  5. Układamy na środku mięsa, obsypujemy starym żółtym serem. 
  6. Zamykamy pierś zabierając brzegi mięsa do góry tworząc stożek i spinamy wykałaczkami. 
  7. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, następnie przykrywamy i pieczemy po przykryciem około 20 minut. 
Stożek,w przekroju