poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pizza na cienkim cieście

Lubicie pizze? Ja od czasu do czasu lubię wrzucić na ząb;) Generalnie wolę pizzę na grubym cieście, ale rodzina chciała na cienkim, więc im zrobiłam. Wyszła cudna;) Polecam amatorom pizzy,ciasto rewelacyjne, a dodatki? Sami stwórzcie ulubioną kompozycje (^^,)


 
Składniki: 
Na ciasto:
  • mąka pszenna - 250 g plus do obsypania stolnicy
  • letnia woda - 100ml
  • oliwa - 4 łyżki
  • drożdże instant - 3,5g
  • sól- szczypta
Dodatki:
  • mała puszka pomidorów pelati
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • wędlina - 250 gram
  • pomidorki koktajlowe - kilkanaście sztuk
  • starty żółty ser - 1,5 szklanki
Wykonanie:

  1. Mąkę ,wodę, drożdże, oliwę i sól kolejno dodajemy  do miski.
  2. Łączymy mieszając ze sobą składniki, gdy uzyskamy zwartą kulkę wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut.
  3. Wkładamy ciasto ponownie do miski i odstawiamy  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,na ok. godzinę.
  4. W tym czasie kroimy wędlinę w paski, pomidorki koktajlowe przecinamy na połowę.
  5. Pomidorki pelati przekładamy do miski, dodajemy zioła (u mnie oregano i majeranek, możecie dodać ulubione) mieszamy.
  6. Stolnice oprószamy mąką, przekładamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części.
  7. Formujemy kulkę, ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na cienki okrąg (z tym różnie u mnie bywa, w jednej był okrąg w drugiej jajo mi wyszło) tak samo postępujemy z drugą kulką
  8. Na rozwałkowanym cieście smarujemy łyżką lub pędzlem silikonowym pomidorkami pelati, obsypujemy startym żółtym serem, rozprowadzamy po całej powierzchni wędlinę i pomidorki koktajlowe.
  9. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C piekarnika i pieczemy do zarumienienia się brzegów, bez  użycia trybu z termo obiegiem