czwartek, 6 września 2012

Chleb pszenny na zakwasie

Pieczywo króluje u nas w domu;)To że uzależnia, już wiem;) Dodałam do dzisiejszego odrobinę mąki orkiszowej - fantastyczne połączenie;)
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Wspomagałam się przepisem z bloga Sekrety mojej kuchni dokonując jednak kilka modyfikacji. 

Składniki:
  •  mąka pszenna - 500g
  •  mąka orkiszowa - 100g
  •  letnia woda - 300ml
  •  zakwas chlebowy - 200g
  •  sól -1 łyżeczka
  •  opakowanie drożdży instant
  •  tłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka


Wykonanie:
  1. Łączymy oba rodzaje mąki, dodajemy sól - mieszamy. 
  2. Dosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy. 
  3. Całość zagniatamy kilkanaście minut do uzyskania  jednolitego ciasta.
  4. Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką. 
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka jaki chcemy uzyskać wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać mąką papier) 
  7. Nacinamy  bochenek w kilku miejscach, obsypujemy mąką. 
  8. Zostawiamy na  30 minut, aby podrosło. 
  9. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C.
  10. Na dolną półkę wsuwamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C. 
  11. Na półkę wyżej wkładamy nasz chleb. 
  12. Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze  20 - 25  minut.
  13. Gotowy chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. 

 Smacznego;)
Upiecz Smakowity Chleb!