Pieczywo króluje u nas w domu;)To że uzależnia, już wiem;) Dodałam do dzisiejszego odrobinę mąki orkiszowej - fantastyczne połączenie;)
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Wspomagałam się przepisem z bloga Sekrety mojej kuchni dokonując jednak kilka modyfikacji.
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Wspomagałam się przepisem z bloga Sekrety mojej kuchni dokonując jednak kilka modyfikacji.
Składniki:
- mąka pszenna - 500g
- mąka orkiszowa - 100g
- letnia woda - 300ml
- zakwas chlebowy - 200g
- sól -1 łyżeczka
- opakowanie drożdży instant
- tłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka
Wykonanie:
- Łączymy oba rodzaje mąki, dodajemy sól - mieszamy.
- Dosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy.
- Całość zagniatamy kilkanaście minut do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka jaki chcemy uzyskać wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać mąką papier)
- Nacinamy bochenek w kilku miejscach, obsypujemy mąką.
- Zostawiamy na 30 minut, aby podrosło.
- W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C.
- Na dolną półkę wsuwamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.
- Na półkę wyżej wkładamy nasz chleb.
- Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.
- Gotowy chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego;)
O rany, a ja się akurat katuję chrupkim... Zaraz zjem monitor :-)
OdpowiedzUsuńhihi powiem Ci ze wyszedł obłędny,a ta skórka...;)
Usuńwrrr ;-P
Usuńchleb genialny!
OdpowiedzUsuńDziękuje;))
UsuńWygląda baaardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:):):):)
Usuń