Dzisiaj krewetki. Córka ma obsesje na ich puncie, odkąd spróbowała w MC'u zamęczała mnie abym zrobiła podobne. Po prześledzeniu kilkudziesięciu przepisów w necie, książkach, gazecie, doszłam do wniosku, że spróbuje coś po trosze od każdego skubnąć. Z tego "skubania" wyszły krewetki w dwóch panierkach: w bułce tartej, oraz w panierce z chipsów nachos. Wcinane z sosem czosnkowym, zdobyły uznanie mojej pannicy - więc nie było tak źle:)
Składniki:
- 15 sztuk krewetek tygrysich (u mnie mrożone, oczyszczone nie solone)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szczypty soli
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 opakowanie chipsów nachos
- 1/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
- Krewetki rozmrażamy, przelewamy zimną wodą pozostawiamy na chwilę na sitku lub durszlaku aby obciekły.
- Czas na przygotowanie 3 głębokich talerzy, do pierwszego wbijamy jaja - rozbełtać, do drugiego wsypujemy bułkę tartą, do trzeciego zmiksowane w rozdrabniaczu razem z mąką chipsy nachos.
- Krewetki przekładamy do naczynia plastikowego, najlepiej takiego, które ma pokrywkę. Skrapiamy krewetki sokiem z cytryny, solimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 15- 20 minut.
- Po wyjęciu pojemnika z lodówki, połowę krewetek obtaczamy w bułce potem w jaju i ponownie w bułce.
- Drugą połowę obtaczamy w nachos, wkłądamy do rozbełtanych jajek i ponownie nachos.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.
- Nie smażymy dłużej, gdyż zrobią się gumowate.
- Możemy podać jako samodzielną przekąskę z ulubionym sosem np czosnkowym, lub dodać jako element sałatki.
Smacznego;)
Uwielbiam krewetki pod każdą postacią, z nachos jednak jeszcze nie próbowałam, super przepis Kochana ;*
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;) Polecam się;)
UsuńA gdzie mąka w przepisie? ;)
OdpowiedzUsuńjest opisane iż mąka wymieszana została z nachos;)
Usuń