wtorek, 11 września 2012

Francuz ze ślwiką

Ciastka francuskie ze śliwkami. Coś na szybko, jednocześnie smacznie. Możemy zrobić gdy chcemy coś na słodko, a jesteśmy padnięte po całym dniu pracy, w domu, czy kuchni. Każdy sobie poradzi z wykonaniem tych ciastek.

Składniki:
  • Arkusz ciasta francuskiego ok. 30x40
  • 24 śliwki
  • 12 łyżeczek płaskich cukru
  • cukier puder do posypania ciastek (opcjonalnie)


Wykonanie:
  1. Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C
  2. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 kwadratów.
  3. śliwki opłukane, przecinamy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, następnie połówki kroimy w plasterki.
  4. Na kwadratach układamy półplasterki śliwek tworząc kształt kwiatka (u mnie 2 śliwki na jeden kwadrat potrzebowałam)
  5. Ciastka obsypujemy cukrem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
  7. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.