Ciastka francuskie ze śliwkami. Coś na szybko, jednocześnie smacznie. Możemy zrobić gdy chcemy coś na słodko, a jesteśmy padnięte po całym dniu pracy, w domu, czy kuchni. Każdy sobie poradzi z wykonaniem tych ciastek.
Składniki:
- Arkusz ciasta francuskiego ok. 30x40
- 24 śliwki
- 12 łyżeczek płaskich cukru
- cukier puder do posypania ciastek (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C
- Z ciasta francuskiego wycinamy 12 kwadratów.
- śliwki opłukane, przecinamy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, następnie połówki kroimy w plasterki.
- Na kwadratach układamy półplasterki śliwek tworząc kształt kwiatka (u mnie 2 śliwki na jeden kwadrat potrzebowałam)
- Ciastka obsypujemy cukrem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
- Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.
Pycha!
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubie złożone - gdy nadzienie jest w środku... Coś jak grzebyki :)
Ciekawe, do wypróbowania;)
UsuńWyglądają niesamowicie apetycznie! Chyba się skuszę i również zrobię:)
OdpowiedzUsuńPolecam;)
Usuń