Wzięło mnie na grzyby. buszując po sklepach natknęłam się przyzwoicie wyglądające kurki, wzięłam i następnego dnia były "brane pod uwagę";) Zrobiłam gnocchi z kurkami w sosie śmietanowo koperkowym - pyszne, mówię WAM:)
Składniki:
(na 4 porcje)
Gnocchi:
- 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 jajko
- ok.300 g mąki
- 1/2 łyżki do posolenia wody
Kurki:
- 300g kurek
- 2 cebule
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
- szklanka bulionu (u mnie rosół)
- sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
- pieprz kolorowy do smaku ( ok. 1/2 łyżeczki)
Wykonanie:
Sos: - Kurki oczyścić miękka szczoteczką, pokroić w paski.
- Podsmażyć na maśle klarowanym, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę.
- Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do grzybów i cebuli - zalać całość bulionem, Przyprawić solą i pieprzem,dusić ok. 10 minut.
- Dodać poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotować jeszcze chwile.
- Z ziemniaków, jajka, mąki zrobić/ugniatać gładkie, jednolite ciasto.
- Z ciasta uciąć kawałek, z niego zwijać cienkie wałki, pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Zrobić kulki, następnie widelcem dociskając zostawić "ślad zębów widelca ".
- Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Gotowe przecedzić, przełożyć do sosu, wymieszać.
- Podawać gorące.
gnocci i kurki dwie rzeczy które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńdzisiaj powtórka,ale tym razem gnocchi odsmażane;)
UsuńPołączenie doskonałe, tylko żeby jeszcze udało mi się zebrać w sobię i zrobić gnocchi... Nie powiem, ile się już za nie zabieram :)
OdpowiedzUsuńCzasem też tak mam,zabieram się i zabieram za danie wieeeki. no ale w końcu nadchodzi na
Usuńniego pora - dasz rade;)