środa, 5 września 2012

Nuggetsy w panierce z nachos

Nuggetsy wypatrzyła moja córka, na YouTube, na kanale Kocham gotować. Chciała zrobić sama. Po kilku dniach robiła obiad dla rodzinki. Pokroiła piersi, panierowała, usmażyła. Odbywało się wszystko pod moim okiem, ale spokojnie dałaby radę sama. Przed nami kolejne wyzwanie, będziemy robiły eklerki lub ptysie,a może jedno i drugie zobaczymy;) A teraz przedstawiam Wam dzieło mojej 12 letniej pannicy;)

 Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mąki, 
  • 1/2 opakowania chipsów nachos
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
  1. Pierś z kurczak płuczemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. 
  2. Następnie kroimy w paski. 
  3. Przekładamy do miski skrapiamy cytryną, solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
  5. Do rozdrabniacza wsypujemy mąkę dodajemy nachos - miksujemy.
  6. Wbijamy jajko do miski - rozbełtać
  7. Panierujemy mięso maczając w jajku, następnie w panierce.
  8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, do momentu aż z każdej strony będą rumiane.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.