Domowe pieczywo zawładnęło nami. Nie miałam pojęcia, że potrafi uzależnić. Paluchy z kminkiem, z dodatkiem mąki orkiszowej zaskoczyły mnie smakiem, generalnie preferowałam białe pieczywo - jeśli mówimy o bułkach. Warto próbować nowych smaków, nam smakowały paluchy, mogę śmiało polecić do wypróbowania przez każdego z WAS.
Dzisiejszy wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Składniki:
* Zainspirował mnie przepis z książki "Smakowite pieczywo", czuję się troszkę pewniej przy wypiekach i pozwoliłam sobie na kilka modyfikacji w składnikach.- 42g drożdży
- łyżeczka cukru
- 500g mąki pszennej podano typ 405 użyłam 550 plus do obsypania
- 250g mąki orkiszowej
- 250 ml letniego piwa, lub maślanki - dodałam śmietanę 18%
- łyżeczka soli
- łyżeczka zmielonego kminku
- podano białko do posmarowania pieczywa, użyłam mleka
- garść kminku w całości do posypania paluchów
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć i utrzeć z cukrem w 170 ml letniej wody (w przepisie podano125ml, musiałam dolać w efekcie potrzebowałam jak wyżej wspomniałam 170ml)
- Odstawić na ok. 15 minut pod przykryciem.
- W tym czasie wymieszać oba rodzaje mąki, dolać rozrobiony zaczyn drożdżowy, dodać śmietanę sól i mielony kminek.
- Wyrabiać ciasto 10 minut.
- Ciasto formować w kulę, przełożyć do miski przykryć czystą ścierką - odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę .
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Rozwałkować na prostokąt i ciąć paluchy wg krótszego boku.
- Zrolować ucięte kawałki ciasta uzyskując paluchy i naciąć w kilku miejscach.
- Posmarować mlekiem, obsypać ziarnami kminku i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy 15 - 20 minut. Bez termoobiegu
Nie mam zaufania do margaryn (a szczególnie tych co można używać tylko do smarowania pieczywa) . Nie używam ich poprostu :) Wolę do wszelkiej maści wypieków dać masło . I wiem że cel zostanie osiągnięty :) Jednak Twoje paluchy wyszły przepięknie ---- VIVA !!! Gratulacje !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Grzegorz, co do margaryn, są różne opinie, nie będe zachwalać tej, bo nie o to tutaj chodzi. Warunkiem koniecznym było zamieszczenie owej margaryny więc to zrobiłam. Codo masło, mam zamiar zrobić sama masełko -zobaczymy czy mi wyjdzie;)
OdpowiedzUsuńWiem - wiem dostrzegłem konkurs . Wygraną masz w kieszeni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczy ciasto można przyrządzić w maszynie do wypieku chleba??
OdpowiedzUsuń~~Marzena~~
polecam wyrobić ciasto w maszynie;)a piec w piekarniku
Usuń