piątek, 21 września 2012

Ryba w cieście

Filet z ulubionej ryby w cieście z bąbelkami, tak określiła to danie córka widząc jak dodaje wodę gazowaną do maki. W wersji dla dorosłych zamiast wody można śmiało dodać piwo;)
Podajemy z ulubionymi dodatkami, moim zdaniem najbardziej pasują tutaj frytki.

Składniki:
  • filet ulubionej ryby (u mnie mintaj)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu (u mnie kolorowy) 
  • tłuszcz do smażenia 


Wykonanie:
  1. Filet myjemy, nacieramy solą i pieprzem. 
  2. Mąkę łączymy z wodą i jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto. 
  3. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie masło klarowane) 
  5. Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. 
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek;)