Filet z ulubionej ryby w cieście z bąbelkami, tak określiła to danie córka widząc jak dodaje wodę gazowaną do maki. W wersji dla dorosłych zamiast wody można śmiało dodać piwo;)
Podajemy z ulubionymi dodatkami, moim zdaniem najbardziej pasują tutaj frytki.
Składniki:
- filet ulubionej ryby (u mnie mintaj)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu (u mnie kolorowy)
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Filet myjemy, nacieramy solą i pieprzem.
- Mąkę łączymy z wodą i jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto.
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie masło klarowane)
- Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek;)
hehe córka dobrze mówi ;)
OdpowiedzUsuń