Mielone z niespodzianką,tak można podsumować te kotlety. Lubię ciągnący się żółty ser, świetnie sprawdza się w "szwajcarze" jak i tutaj. Polecam wypróbować tym osobą, które tak jak ja uwielbiają ser:) Urozmaicimy w ten sposób tradycyjne mielone.
Składniki:
- 700g mięsa wieprzowego
- 2 duże cebule
- 1 łyżka bułki tartej (dodajemy do mięsa)
- jajko
- 10 plastrów sera żółtego (u mnie Gouda)
- 1szklanka bułki tartej do obtaczania
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka pieprzu kolorowego
- olej do smażenia
- Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, następnie mielimy w maszynce.
- Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze części, także mielimy, dodajemy do mięsa.
- Dodajemy kolejno: jajo, bułkę tartą, sól i pieprz.
- Całość mieszamy najlepiej rękoma, aby składniki się połączyły.
- Na dłoń nabieramy łyżkę mięsa, rozpłaszczamy, a na środku kładziemy złożony na 4 plaser sera żółtego.
- Zamykamy mięso - kotlet, tworząc owal lub kulkę - jak lubicie.
- Obtaczamy mięso w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczy około 5-6 minut z każdej strony.
* Zamiast bułki tartej do ciasta możemy dodać
namoczoną w mleku kajzerkę. dodałam tartą,gdyż nie miałam pod ręką
kajzerki.
Mielone to takie proste danie ale nie u każdego wyglada tak apetycznie jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Dziękuję za miłe słowa;) przyznam że podchodzę do nich już któryś raz z kolei (mówię o zdjęciu) Pierwsze było mniej apetyczne;)
Usuńbardzo chętnie spróbuję mielonego w TAKIEJ wersji ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDo środka kotlecika można włożyć ugotowane jajo przepiórcze, pozdrawiam Jagódka,
OdpowiedzUsuń