piątek, 31 sierpnia 2012

Spaghetti

Dzisiaj bez wstępu;) po prostu Spaghetti jakie lubimy. Bez mięsa mielonego, tylko ze smażoną kiełbasą, cebulą i obsypane startym serem.
 
Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • kiełbasa np.zwyczajna  500g
  • Cebula duża -2 sztuki
  •  1 mały słoiczek (190g) przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku ( ok. 1 łyżeczki)
  • oregano - 1 łyżeczka
  • ser żółty tarty - szklanka tartego 
  • 1 łyżka - oleju
  • 1 łyżka - oliwy 


  
Wykonanie:
  1. Kiełbasę pokroić  w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 
  2. Cebule pokroić  w kostkę (grubą) dodać do kiełbasy, chwile obsmażać, następnie przykryć i dusić ok 5 minut. 
  3. Zalać całość wodą, tyle aby przykryło kiełbasę, dodać przecier pomidorowy, przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu aż całość się zagotuje.
  4.  Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. 
  5. Gotowy makaron przelać do sita i przelać łyżką oliwy - mieszamy. 
  6. Układamy makaron na talerzu, dodajemy sos z kiełbasą, obsypujemy startym serem. Dekorujemy kilkoma listkami np. bazylii. 
  7. Podajemy.