czwartek, 20 września 2012

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis. Pochwalę się Wam jak u mnie w domu jest robione to, popularne ciasto. Jeśli jednak robicie je pierwszy raz, proponuje wypróbować ten przepis. Uwielbiam wcinać z kleksem śmietany,na ciepło. W takiej formie podana najbardziej mi smakuje. Nie obsypuje cukrem pudrem jeśli dodaję śmietanę, gdy jednak śmietany brak, wtedy cukier puder jak najbardziej wskazany. To jest tylko przykład jak można podać szarlotkę, Wy zapewne znajdziecie swój ulubiony sposób. Powodzenia.

Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 35g cukru
  • 2 żółtka

  • łyżka masła do wysmarowania blachy (24x40)
Masa jabłkowa:
  • 2kg obranych pokrojonych w cząstki jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
  1. Mąkę przesypujemy do miski, łączymy z cukrem pudrem.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i żółtka. 
  3. Ugniatamy ciasto. 
  4. 3/4 ciasta przekładamy na wysmarowaną blachę masłem, ugniatamy dłońmi, aby przykryło spód blachy, resztę wstawiamy do zamrażalnika. 
  5. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekamy do lekkiego zarumienienia się (ok10 minut). 
  6. Obrane i pokrojone w cząstki jabłka przekładamy do garnka. 
  7. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. 
  8. Następnie dodajemy cukier i cynamon.
  9. Całość  mieszamy, aby cukier i cynamon rozprowadzić równomiernie. 
  10. Na upieczone ciasto rozsypujemy bułkę tatą, dodajemy jabłka.
  11. Wyrównujemy powierzchnię
  12. Wyciągamy pozostałą część kruchego ciasta z zamrażalnika. 
  13. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta. 
  14. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C około godziny.