Delikatna polędwica wieprzowa z cebulą. Lubimy to danie, polędwicę kupuje razem ze schabem, gdy jest duża potrafię kupić dla niej nawet całkiem spory schab - oczywiście też musi być "w porządku" To danie pierwszy raz jadłam u teściów. Zasmakowało mi, więc u mnie w domu także jest stałym elementem podawanym na obiad. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania mięso szybko "dochodzi" właściwie to cebula tutaj najdłużej się dusi;)
Składniki:
(na dwie porcje)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 - 3 duże cebule
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Usuwamy zbędne błony.
- Kroimy naokoło 1.5 cm plastry.
- Rozgniatamy plastry mięsa ( przykrywałam mięso folią i dociskałam dłonią do deski)
- Przyprawiamy mięso solą i pieprzem
- Cebule obieramy, kroimy w półksiężyce.
- Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) dodajemy tłuszcz, następnie kładziemy plastry mięsa.
- obsmażamy chwilę z obu stron, dodajemy cebulę,przykrywamy dusimy ok 2-3 minuty.
- Doprawiamy całość jeszcze solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty bez przykrywania pokrywką.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z ziemniakami tłuczonymi lub puree
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz