czwartek, 25 października 2012

Makaron w sosie serowo grzybowym

Dzisiaj swój dzień ma Makaron. Wdzięczy produkt, który możemy samodzielnie wykonać, gdy jednak decydujemy się na zakup gotowego, obiad zrobimy w kilka chwil. Możemy robić z nim co chcemy, poodawać na słodko,ale nie tylko. Ułatwia życie, tym którzy ciągle są w biegu;)

Składniki:
(na dwie porcje)
  • 2-3 podgrzybki
  • 2 garście makaronu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  •  2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki wody
  • garść startego żółtego sera


Wykonanie:
  1. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente.
  2. podgrzybki szczoteczką oczyszczamy, kroimy w kostkę.
  3. Podsmażamy na rozgrzanym maśle dosłownie 2 minuty.
  4. Zalewamy wodą, po chwili dodajey śmietanę  - przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Chwilkę dusimy, dodajemy starty żółty ser, całośc mieszamy do momentu aż ser się roztopi. 
  6. W tym momencie wrzucam makaron i mieszam aby cały sos oblepił makaron. 
  7. Możecie makaron podać na talerzu i polać sosem, jednak wolę gdy cały  jest oblepiony smakowitym sosem;)