Placki ziemniaczane uwielbiam, staram się eksperymentować z dodatkami, tym razem do ciasta dodałam ser żółty (znane mi już połączenie) i natkę pietruszki. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia swoich wariacji smaków.
Składniki:
na 2-3 porcje:
- ziemniaki - ok. 6 sztuk
- 1 cebula
- jajko
- sól, pieprz - do smak
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 1/4 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
- Obrane i umyte ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Przekładamy na sito i odcedzamy.
- Płyn z ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
- Obieramy cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy przecedzone ziemniaki z płynu. Dodajemy uzyskaną skrobię z "wody", która nam się zbiera na dnie naczynia.Wbijamy jajko, 2 łyżki mąki i żółty stary ser. Na koniec wkładamy posiekaną natkę pietruszki.
- Rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.
- Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkami, osobiście lubię z sosem czosnkowym w tej wersji;)
Smacznego;) |
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń