sobota, 6 października 2012

Mini torcik na kruchym cieście z malinami

Mam problem z klasyfikacją tego słodkiego smakołyku. Czy to ciastko? Czy deser? Ja, po prostu mówię mini torcik;) A każdy z Was może znajdzie swoją unikalną nazwę, która będzie kojarzyła się z przyjemnością jedzenia;)


Składniki:


Ciasto:
  • 200g mąki
  • 80g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
Krem czekoladowy:
  • jajka  - 2 sztuki 
  • cukier -  3/4 szklanki      
  • margaryna  - 250g gramów
  • spirytus/wódka  -  20mililitrów 
  • cukier waniliowy - 1łyżeczka          
  • czekolada gorzka  - 1/2 sztuki      
  • czekolada mleczna - 1/2 sztuki
Dodatkowo:
  • maliny 250g
  • margaryna do wysmarowania foremek
 Wykonanie:
Krem:
  1. Jajka ubijamy mikserem  z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość. 
  2. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Czekoladę łamiemy na  kawałki, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  4. Margarynę najlepiej o  temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę. 
  5. Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując, dodajemy spirytus. 
  6.  Krem wkładamy do lodówki,aby nieco stężał.
 Ciasto: 
  1. Margarynę w misce ucieramy z cukrem i żółtkami,  dodajemy mąkę.
  2. Przekładamy na stolnicę, ugniatamy na gładkie jednolite ciasto. 
  3. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
  4.  Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.
  5. Przebieramy maliny, które stanowią główny element deseru, więc warto się postarać i wybrać najładniejsze. 
  6. Smarujemy foremki margaryną, a ciastem wykładamy dno foremek ( robilam to palcami, urywając ciasto i ugniatając)
  7.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. 
  8. Odstawiamy do ostudzenia. 
  9. Ostudzone wyciągamy z foremek, nakładamy krem czekoladowy, a na wierzchu układamy maliny.
Możemy obsypać deser  cukrem pudrem,możemy  także deser podać po prostu w kokilkach, bez strachu czy ciasto wyciągniemy z dna foremek.