Kolejna wersja podania schabu, tym razem bez panierki, lecz smażony sauté. Dodatek sosu ze świeżych pomidorów mile mnie zaskoczył. Sos to może za dużo powiedziane, ale pomidory cudownie oblepiają mięso i dodają wilgoci, oraz aromatu dzięki dodanej do nich pietruszce. Polecam!
Składniki:
(na 1-2 porcje)
- 2 plastry schabu ( w sumie ok 320g)
- 3 duże pomidory
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 szczypty soli i pieprzu (do schabu)
- szczypta pieprzu kolorowego (do pomidorów)
- szczypta soli (do pomidorów)
Wykonanie:
- Zaczynamy od nacięcia spodniej części pomidora (tej bez szypułki).
- Robimy nożem X, wkładamy do garnka, wyższego od pomidorów.
- Zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę.
- Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
- Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną, umytą natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę.
- Plastry schabu płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem. (Nie rozbijałam ich)
- Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) wlewamy olej, następnie smażymy mięso kilka minut z każdej strony.
- Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem.
- Podajemy np. z makaronem.
Taka wersja mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuń