Ulubiona zupa mojej córki, sycąca i pożywna. Każdy ma swój sposób na przygotowanie zdawałoby się tradycyjnego krupniku. Moja wersja za chwilę się Wam ukaże;) Życzę smacznego.
Składniki:
- 2 kawałki (ok 300g) żeberek
- Marchew
- Pietruszka
- 1/4 selera
- 4 duże ziemniaki
- 150g kaszy jęczmiennej
- 1/2 pęczka kopru
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Żeberka z marchewką, pietruszką wkładamy do średniej wielkości garnka,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
- Po około 25 minutach odszumowujemy.
- Gotujemy ok godziny na wolnym ogniu.
- Ziemniaki obieramy kroimy w małą kostkę, dodajemy do garnka, i od razu wsypujemy kasze.
- Siekamy koper, dodajemy do zupy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz