niedziela, 2 grudnia 2012

Kotlety rybne z koperkiem

Kotlety rybne idealne dla dzieci, dodatkowo możemy przemycić w nich świeże zioła, ja dodałam do nich posiekany koper. Kotlety wyszły aromatyczne i  pyszne, córka w pierwszej chwili nie zorientowała się że w ogóle wcina rybkę;)



Składniki:
  • 2 filety  ryby ( u mnie panga ok. 330g)
  • 1 bułka kajzerka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanego kopru
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • jajko
Panierka:
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
Smażenie:
  • 2 łyżki masła klarowanego


Wykonanie:
  1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do rozdrabniacza. 
  2. Namoczoną wcześniej   bułkę odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do ryby. 
  3. Wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem - rozdrabniamy.
  4. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany koper, mieszamy łyżką, aby połączyć z całym farszem.
  5. Jajko rozkłócić, bułkę tartą przesypujemy na talerz.
  6. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuliste kotlety, obtaczamy w bułce i jajku i ponownie w bułce. 
  7. Kładziemy na patelni na której rozgrzaliśmy masło klarowane. 
  8. Smażymy na rumiano kulka minut z każdej strony.
  9. Podajemy z ulubionymi dodatkami;)
Smacznego

Ps: niebawem inny pomysł na te same kotleciki, lecz zupełnie innym podaniu;)