Kotlety rybne idealne dla dzieci, dodatkowo możemy przemycić w nich świeże zioła, ja dodałam do nich posiekany koper. Kotlety wyszły aromatyczne i pyszne, córka w pierwszej chwili nie zorientowała się że w ogóle wcina rybkę;)
Składniki:
- 2 filety ryby ( u mnie panga ok. 330g)
- 1 bułka kajzerka
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżka posiekanego kopru
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- jajko
Panierka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
Smażenie:
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do rozdrabniacza.
- Namoczoną wcześniej bułkę odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do ryby.
- Wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem - rozdrabniamy.
- Przekładamy do miski, dodajemy posiekany koper, mieszamy łyżką, aby połączyć z całym farszem.
- Jajko rozkłócić, bułkę tartą przesypujemy na talerz.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy kuliste kotlety, obtaczamy w bułce i jajku i ponownie w bułce.
- Kładziemy na patelni na której rozgrzaliśmy masło klarowane.
- Smażymy na rumiano kulka minut z każdej strony.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami;)
Smacznego |
Ps: niebawem inny pomysł na te same kotleciki, lecz zupełnie innym podaniu;)
zmora mojego dzieciństwa - nie znosiłam ich:P próbuje się przemóc i ciągle mówię, że je zrobię po x latach:P
OdpowiedzUsuńTak bywa :ze zmorami naszego dzieciństwa", jak będziesz gotowa to próbujesz zrobić, a może coś dodaj od siebie, pozmieniaj wtedy nowe- stare danie zyska w Twoich oczach:)
OdpowiedzUsuńludzie błagam PANGA JEST NIEZDROWA, tego świństwa nie wolno jeść! nie czytacie gazet??
Usuń