piątek, 28 grudnia 2012

Śledzie w śmietanie

Robiłam śledzie pierwszy raz, przepis dostałam od wspomnianej wcześniej "Pani.A" Wcześniej nie zabierałam się za przygotowywanie śledzi, gdyż myślałam że to jet dla mnie niewykonalne;] Okazało się proste, smaczne i wykonalne;) Na pewno ta wersja pozostanie z Nami na stałe! Polecam spróbować, warto;)

Składniki:
  • 5-6 fieldów solonych (Matiasy)
  • 2 cebule
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 1/2 szklanki śmietany (kwaśna)
  • 1 jabłko
  • 1/2 cytryny



 Wykonanie:
  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej  wodzie  około 1,5 godziny. 
  2. Po wyciągnięciu osuszamy papierowym ręcznikiem.
  3. Sprawdzamy czy nie są za słone, jeśli nadal mocno jest wyczuwana sól ponownie namaczamy na godzinę w zimnej wodzie.
  4. Kroimy filety w dzwonka(około 3cm),przekładamy do miski.
  5. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do śledzi . 
  6.  Jabłko obieramy, także kroimy w kostkę, dodajemy do miski w której mamy już śledzie i cebulę.
  7. Skrapiamy wszystko sokiem z 1/2 cytryny. 
  8. Następnie dodajemy pokrojone także w kostkę jajo ugotowane na twardo. 
  9. Zalewamy śmietaną, dodajemy 2 szczypty  pieprzu kolorowego. 
  10. Całość mieszamy. 
  11. Przekładamy do pojemnika, który możemy zamknąć i odstawiamy najlepiej na całą noc. Najlepsze są następnego i kolejnego  dnia. 
Smacznego !