Robiłam śledzie pierwszy raz, przepis dostałam od wspomnianej wcześniej "Pani.A" Wcześniej nie zabierałam się za przygotowywanie śledzi, gdyż myślałam że to jet dla mnie niewykonalne;] Okazało się proste, smaczne i wykonalne;) Na pewno ta wersja pozostanie z Nami na stałe! Polecam spróbować, warto;)
Składniki:
- 5-6 fieldów solonych (Matiasy)
- 2 cebule
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- 1/2 szklanki śmietany (kwaśna)
- 1 jabłko
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1,5 godziny.
- Po wyciągnięciu osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Sprawdzamy czy nie są za słone, jeśli nadal mocno jest wyczuwana sól ponownie namaczamy na godzinę w zimnej wodzie.
- Kroimy filety w dzwonka(około 3cm),przekładamy do miski.
- Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do śledzi .
- Jabłko obieramy, także kroimy w kostkę, dodajemy do miski w której mamy już śledzie i cebulę.
- Skrapiamy wszystko sokiem z 1/2 cytryny.
- Następnie dodajemy pokrojone także w kostkę jajo ugotowane na twardo.
- Zalewamy śmietaną, dodajemy 2 szczypty pieprzu kolorowego.
- Całość mieszamy.
- Przekładamy do pojemnika, który możemy zamknąć i odstawiamy najlepiej na całą noc. Najlepsze są następnego i kolejnego dnia.
Smacznego !
miałam je na wigilii pracowniczej i chyba jako jedyna je ruszyłam. Z ciekawości - i nie pożałowałam. Reszta się chyba bała :P
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Extra blog naprawdę świetny. Mój jest o tematyce Agd http://www.agdforumopinie.pl/ czyli wszystko to co pozwala nam zrobić te pyszności. Jeszcze raz gratuluje
OdpowiedzUsuń