niedziela, 27 stycznia 2013

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Połączenie składników które uwielbiam drób i pieczarki, wcześniej podobny zestaw, lecz w opcji - pieczone. Dzisiaj w wersji z sosem;) Coś dla zabieganych, nie mających zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.

Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6-7 większych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany (22%)
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie rosół)
  • 4 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki masła (1 do mięsa druga do sosu)



 Wykonanie:
  1. Mięso oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon. 
  2. Płuczemy w zimnej wodzie następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 
  3. Kładziemy na deskę i przecinamy pierś wzdłuż na połowę. 
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut. 
  6. Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę. 
  7. Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę. 
  8. Wstawiamy rondel ma gaz, do niego wsypujemy  pieczarki -   pozbywamy się nadmiaru wody które mają w sobie, następnie dodajemy masło, cebulę i podsmażamy do momentu aż zeszkli się cebula. 
  9. Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym. 
  10. Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np. z makaronem;) 
Smacznego;)