Połączenie składników które uwielbiam drób i pieczarki, wcześniej podobny zestaw, lecz w opcji - pieczone. Dzisiaj w wersji z sosem;) Coś dla zabieganych, nie mających zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 6-7 większych pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany (22%)
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie rosół)
- 4 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- 2 łyżki masła (1 do mięsa druga do sosu)
Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon.
- Płuczemy w zimnej wodzie następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kładziemy na deskę i przecinamy pierś wzdłuż na połowę.
- Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut.
- Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę.
- Wstawiamy rondel ma gaz, do niego wsypujemy pieczarki - pozbywamy się nadmiaru wody które mają w sobie, następnie dodajemy masło, cebulę i podsmażamy do momentu aż zeszkli się cebula.
- Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
- Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np. z makaronem;)
Smacznego;)
Przepis wydaje się być banalnie prosty i szybki. Wypróbuję w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
podoba mi się tu a ten przepis boski zapisuje do zeszytu i ktorejs niedzieli na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńpyszny! zrobiliśmy wczoraj i kurczak wyszedł świetny
OdpowiedzUsuńpolecamy
Super, cieszę się niezmiernie:)
OdpowiedzUsuń