Pieczarki uwielbiam, próbuje z nich stworzyć co rusz to nowe danie. Podawać je na rożne sposoby, tym razem postanowiłam zrobić z owych pieczarek pasztet. W smaku powiedziałabym dobry, następnym razem dodam więcej soli - bo jak się okazało dla mnie zbyt mało była wyczuwalna. Podaję ilości z których zrobiłam, lecz jeśli lubicie czuć słony posmak - dodajcie troszkę więcej;)
Składniki:
- 1100 gram pieczarek
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej + łyżka do obsypania blachy
- 1 jajko
- sól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)
- łyżka masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy
Wykonanie:
- Pieczarki "czyścimy" a właściwie "omiatamy" szczoteczką, obieamy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Przekładamy na gorącą - suchą patelnię - pozbawiamy w ten sposób pieczarek wody.
- Gdy płyn odparuje dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
- Przekładamy ostudzone pieczarki z cebulą do melaksera, dodajemy jajko bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - miksujemy.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Blachę keksówke (małą) smarujemy masłem obsypujemy brzegi i spód bułką tartą. Przekładamy masę do blachy, wyrównujemy powierzchnie.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół.
Smacznego;)
cenny przepis !
OdpowiedzUsuńzwlaszcza jak ma sie w domu wegetarianke ;)
pozdrawiam
Jeśli wypróbujesz - daj znać jak Ci/Wam smakował:)
Usuńcenny przepis, postaram sie wykorzystać przy najblizszym obiedzie :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM PASZTETY - SMAKOWAŁ ZNAKOMICIE,POPIŁEM MAŁYM,CHŁODNYM PIWEM.
OdpowiedzUsuń