wtorek, 5 lutego 2013

Pasztet z pieczarek

Pieczarki uwielbiam, próbuje z nich stworzyć co rusz to nowe danie. Podawać je na rożne sposoby, tym razem postanowiłam zrobić z owych pieczarek  pasztet. W smaku powiedziałabym dobry, następnym razem dodam więcej soli - bo jak się okazało dla mnie zbyt mało była wyczuwalna.  Podaję ilości z których zrobiłam, lecz jeśli lubicie czuć słony posmak - dodajcie troszkę więcej;)


Składniki:
  • 1100 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + łyżka do obsypania blachy
  • 1 jajko
  • sól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)
  • łyżka masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy


 Wykonanie:
  1. Pieczarki "czyścimy" a właściwie "omiatamy" szczoteczką, obieamy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Przekładamy na gorącą - suchą patelnię - pozbawiamy w ten sposób pieczarek wody. 
  3. Gdy płyn odparuje dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę. 
  4. Podsmażamy do zeszklenia się cebuli. 
  5. Przekładamy ostudzone pieczarki z cebulą do melaksera, dodajemy jajko bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - miksujemy. 
  6. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  7. Blachę keksówke (małą) smarujemy masłem obsypujemy brzegi i spód bułką tartą. Przekładamy masę do blachy, wyrównujemy powierzchnie. 
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół. 
Smacznego;)

4 komentarze:

  1. cenny przepis !
    zwlaszcza jak ma sie w domu wegetarianke ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wypróbujesz - daj znać jak Ci/Wam smakował:)

      Usuń
  2. cenny przepis, postaram sie wykorzystać przy najblizszym obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM PASZTETY - SMAKOWAŁ ZNAKOMICIE,POPIŁEM MAŁYM,CHŁODNYM PIWEM.

    OdpowiedzUsuń