Sałatka, którą zrobimy w kilkanaście minut, sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Składniki możemy mieć w kuchennej szafce przez długi czas;]
- 1/2 opakowania tortellini ravioli z mięsem (125g)
- puszka kukurydzy ( mała)
- puszka groszku zielonego
- puszka czerwonej fasoli
- 200g sera żółtego
- ząbek czosnku
- cebula czerwona*
- por*
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- 2 szczypty oregano
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- koperek świeży lub suszony (świeżego 1/2 garści suszonego płaska łyżka)
Wykonanie:
- Zaczynamy od wstawienia wody, którą solimy gdy zacznie się gotować.
- Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Gdy gotuje się ravioli przygotowujemy resztę składników.
- Na sitko przesypujemy groszek - płuczemy pod bieżącą wodą - odcedzamy, przekładamy do miski.
- Kukurydze i fasolę także przekładamy na sito - płuczemy odcedzamy i wkładamy do miski. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plasterki.
- Por przelewamy wrzątkiem, przecinamy wzdłuż długości, następnie kroimy w plastry. Koper (świeży)siekamy i dodajemy do reszty składników, jeśli mamy suszony dodajemy płaską łyżkę.
- Łyżką nabieramy majonez i poprzekładamy do kubka, dodajemy śmietanę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość intensywnie mieszamy.
- Powstały sos wlewamy do miski.
- Ravioli powinno być już gotowe - przelewamy zimną wodą odcedzamy i przekładamy do miski.
- Delikatnie mieszamy - podajemy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz