niedziela, 13 stycznia 2013

Sałatka z Tortellini

Sałatka, którą zrobimy w kilkanaście minut, sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Składniki możemy mieć w kuchennej szafce przez długi czas;]



Składniki:
  • 1/2 opakowania tortellini  ravioli z mięsem (125g)
  • puszka kukurydzy ( mała)
  • puszka groszku zielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • cebula czerwona*
  • por*
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty oregano
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek świeży lub suszony (świeżego 1/2 garści suszonego płaska łyżka)
* można pominąć.




Wykonanie:
  1. Zaczynamy od wstawienia wody, którą solimy gdy zacznie się gotować.
  2. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  3.  Gdy gotuje się ravioli  przygotowujemy resztę składników. 
  4. Na sitko przesypujemy groszek - płuczemy pod bieżącą wodą - odcedzamy, przekładamy do miski. 
  5. Kukurydze i fasolę także przekładamy na sito - płuczemy odcedzamy i wkładamy do miski. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  6. Cebule obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plasterki. 
  7. Por przelewamy wrzątkiem, przecinamy wzdłuż długości, następnie kroimy w plastry. Koper (świeży)siekamy i dodajemy do reszty składników, jeśli mamy suszony dodajemy płaską łyżkę. 
  8. Łyżką nabieramy majonez i poprzekładamy do kubka, dodajemy śmietanę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość intensywnie mieszamy. 
  9. Powstały sos wlewamy do miski. 
  10. Ravioli powinno być już gotowe -  przelewamy zimną wodą odcedzamy i przekładamy do miski. 
  11. Delikatnie mieszamy - podajemy. 
Sałatkę tą robię do pracy, pomijam wtedy w składnikach cebulę i por.;)

Smacznego