wtorek, 19 lutego 2013

Krokiety z mięsem

Krokiety uwielbiam, obojętnie czy są z mięsem, czy też z kapustą i grzybami. Obie wersje przypadły mi do gustu. Zamierzam wypróbować różne wariacje na ich temat;) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do krokietów używam zwykle karczku lub szynki wieprzowej, dla mnie to własne ten "typ" mięsa jest idealny;)

Składniki:
Farsz:
  • Mięso wieprzowe - 1,5 kg
  • porcja rosołowa - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
  • magi - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
Ciasto naleśnikowe:
  • mleko lub woda - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - szczypta
  • jajko - 1 sztuka
Panierka:
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
Smażenie:
  • olej - 1/4 szklanki (do smażenia)


Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania mięsa. 
  1. Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. 
  2. Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
  3. Po następnej godzinie wyciągamy mięsu wieprzowe. 
  4. Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia). 
  5. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, pieprz, sól, magi i łączymy wszystkie składniki. 
Teraz robimy naleśniki
  1. Mąkę lub wodę łączymy z jajkiem, dodajemy mąkę i szczyptę soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstało nam jednolite płynne ciasto, bez grudek. 
  2. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy najlepiej pędzelkiem namoczonym w oleju  i smażymy naleśniki z obu stron. 
  3. Zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:) 
  4. Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników. 



W miejscach gdzie one nachodzą smarujemy je ciastem naleśnikowym.



 Na środek połączonych okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu łączenia się okręgów także smarujemy ciastem naleśnikowym.








 Tniemy je pod skosem i tak powstają pojedyncze krokiety.


 Panierujemy w rozmąconym jajku potem w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu.


Pozdajemy z barszczem
Smacznego!