piątek, 22 marca 2013

Łazanki z pieczarkami

Makaron - ratuje mi wielokrotnie "życie". Zrobiony obiad na szybko po przyjściu zaraz z pracy, brzuchy mamy pełne, a buźki usmiechnięte. Polecam zrobić łazanki własnie z pieczarkami - mój mąż niby nie chce , ale lubi podjadać prosto z patelni i wędruje co chwilę do kuchni po odrobinę...

Składniki:
  • makaron łazanki (wychodzi 2 Łyżki surowego na porcje) -  4 łyżki
  • pieczarki -  500 gramów
  • cebula -  3 sztuki
  • żółty ser starty -  2 łyżki
  • sól, pieprz -  1 - 2  szczypty 
  • tłuszcz do smażenia - 2 łyki

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w pół-plastry - smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Pieczarki czyścimy szczoteczką, kroimy w plastry, dodajemy do smażonej cebuli.
  3. Przyprawiamy, w miedzy czasie gotujemy makaron al dente w/g instrukcji na opakowaniu.
  4. Gdy makaron mamy gotowy wrzucamy go na patenie do pieczarek i cebuli - chwilę mieszamy. 
  5. Podajemy gorące.
  6. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego!
* ostatnio dodałam podsmażonego, pokrojonego wcześniej w plastry kabanosa - śmiało mogę polecić - nam smakowało;))