niedziela, 7 kwietnia 2013

Kulki drobiowe po turecku

Jak większość z Was zauważyła uwielbiam drób;) Gdy tylko nadarzy się okazja aby wypróbować przepis z jego udziałem - jestem ZA! Zainspirowana konkursem na pewnym portalu zrobiłam kulki drobiowe w/g Kuchni Tureckiej. Dodatek kurkumy zmienia smak, nadaje potrawie specyficzny smak i aromat. Danie jest banalnie proste w wykonaniu, także zachęcam Was do wypróbowania.
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka (z przedziałkiem 1 sztuka , kajzerki - 2 sztuki)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1i1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, gotujemy.
  2. Przecinamy bułkę na pół, wyciągamy miąższ. 
  3. Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem.
  4. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze części i miksujemy w blenderze, dodajemy do miski z namoczonym miąższem bułki.
  5. Dodajemy jajko, przyprawy i wyrabiamy dłońmi gładkie jednolite ciasto 
  6. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. 
  7. Smażymy kulki w oleju (najlepiej gdy są zanurzone w nim przynajmniej do 3/4 wysokości) do zarumienienia Podajemy gorące skrapiając sokiem z cytryny.

* wspomagałam się przepisem z książki "Kuchnia turecka" w/g tłumaczenia Małgorzaty Samborskiej