Jak większość z Was zauważyła uwielbiam drób;) Gdy tylko nadarzy się okazja aby wypróbować przepis z jego udziałem - jestem ZA! Zainspirowana konkursem na pewnym portalu zrobiłam kulki drobiowe w/g Kuchni Tureckiej. Dodatek kurkumy zmienia smak, nadaje potrawie specyficzny smak i aromat. Danie jest banalnie proste w wykonaniu, także zachęcam Was do wypróbowania.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 bułka (z przedziałkiem 1 sztuka , kajzerki - 2 sztuki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1i1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyszczamy, gotujemy.
- Przecinamy bułkę na pół, wyciągamy miąższ.
- Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem.
- Ugotowane mięso kroimy na mniejsze części i miksujemy w blenderze, dodajemy do miski z namoczonym miąższem bułki.
- Dodajemy jajko, przyprawy i wyrabiamy dłońmi gładkie jednolite ciasto
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.
- Smażymy kulki w oleju (najlepiej gdy są zanurzone w nim przynajmniej do 3/4 wysokości) do zarumienienia Podajemy gorące skrapiając sokiem z cytryny.
* wspomagałam się przepisem z książki "Kuchnia turecka" w/g tłumaczenia Małgorzaty Samborskiej
Ciekawy przepis, też lubię drób. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuń