Kuchni Tureckiej ciąg dalszy... Lahmacun, to inaczej pizza turecka, fast food tamtejszego regionu;) Pizza to cienki placek, a na nim mięso mielone zwykle z pomidorami i/lub papryką, plus zioła, często dodawana jest także cebula. Nam zasmakowało bardzo;)))) Na pewno będę robiła ją częściej!
Składniki:
Ciasto: - 300gram mąki pszennej ( u mnie typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży instant
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Farsz:
- 400gram jagnięciny lub wołowiny
- 4 pomidory
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- cytryna
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto wyrobiłam w maszynie do wypieku chleba - takie małe udogodnienie. Wlewając na początku mokre składniki i pamiętać należy, aby sól nie stykała sięz drożdżami.
Jeśli jednak nie macie maszyny, do miski wsypujemy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h.
Farsz:
Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, z których usuwamy gniazda nasienne. Jeśli macie wrażliwe żołądki polecam ściągnąć również z nich skórkę. Całość mieszamy aby składniki się połączyły ze sobą.
Całość:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Wałkujemy cienkie placki, przekładamy na obsypaną mąką blachę. Na plackach rozsmarowujemy cienko mięso.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 8 - 10 minut.
Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem;)
Wygląda bardzo smacznie, co tam sklep ze zdrową żywnością. Czasem można zaszaleć i zajadać się tego typu lokalnymi specjałami ;]
OdpowiedzUsuńFajne, wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńwygląda ładnie i zapewne smakuje wyśmienicie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń